Svar på leserspørsmål, medisinstudiet

Forrige uke fikk jeg en forespørsel fra en leser om jeg kunne lage et innlegg om medisinstudiet. Det kan jeg såklart gjøre. Beklager at det tok litt tid før jeg svarte på det, men det har vært mye som har foregått i det siste.

Jeg kan jo begynne med den grunnleggende informasjonen om hva man må gjøre for å komme inn. Dette er noe jeg ofte får spørsmål om, så det er vel på tide å svare på det i et innlegg.

Siden begge mine foreldre er leger, har jeg fått legeyrket inn med morsmelka. Rundt middagsbordet hjemme hos er det hverdagskost å snakke om medisinske problemstillinger og da jeg var lita, tok jeg bestandig med meg et lager med sprøyter, pussbekken og bandasjer hjem fra jobben til mamma. Haha, memories.

På grunn av dette har interessen for å lære om kroppen og hjelpe mennesker vokst. Og jeg bestemte meg for at jeg selv ville studere medisin. Dette er noe jeg bestandig har hatt som et lite ønske, og derfor jobbet jeg ekstra hardt på skolen for å klare å komme inn på studiet. Husker det var mange som sa til meg at det var alt for vanskelig å komme inn med en gang. En gang da jeg var hos rådgiveren og fortalte om framtidsplanene mine, begynte han bare å le og sa at hvis jeg hadde planer om å studere medisin måtte jeg nok forberede meg på å spille PlayStation i tre år og heller komme inn på alderspoeng. Dette og alle de andre som ikke trodde at jeg kom til å klare å komme inn, var drivkraften min til å jobbe skikkelig hardt på skolen for å få gode karakterer.

Får å komme inn på studiet må man ha forskjellige realfag. De obligatoriske realfagene er fysikk i ett år, kjemi i to år og enten matematikk R i ett år eller matematikk S i to år. Et siste realfag som jeg hadde var biologi. Det er ikke nødvendig å ha biologi for å komme inn på studiet, men det er absolutt et fag jeg anbefaler. Mye av det vi lærte det første halvåret på medisin hadde vi allerede lært i biologien på videregående (bare i litt mindre omfang).

Det er ikke noen stor nyhet at du må ha veldig høyt snitt for å komme inn på medisin. Selv hadde jeg 5,7 i snitt (uten realfagspoengene) og det var akkurat nok til å komme inn i Trondheim. Det er litt lavere snitt for å komme inn i Bergen og Tromsø, mens Trondheim og Oslo har det høyeste.
Da jeg begynte ved NTNU var jeg utrolig nervøs. Hvordan er medstudentene? Hvor vanskelig kommer studiet til å være? Dette var noen tanker som surret i hodet mitt. Heldigvis har medisinstudiet i Trondheim et skikkelig fadderukeopplegg og det fikk deg til å føle deg velkommen med en gang! Det er mye gøy man får oppleve disse 14 dagene. Rebusløp på sykehuset, pub til pub runde, idrettsdag, tur i Bymarka, bokstavfest og mye annet. Fadderukene avsluttes med en litt mindre hyggelig dåp, hvor man offisielt blir medisinstudent!

Utover høsten er det mye spennende som skal læres. De forskjellige timene vi har er:

Det meste av undervisningen består av forelesninger i forskjellige tema. Hver uke bytter man tema. Det kan være alt fra hjerte, lunge, abdomen til etikk og samfunn. En gang i uka har vi klinikk. Det vil si at foreleseren har med seg en pasient slik at vi studentene får mer virkelighetsoppfatning av situasjonen.


To ganger i uken har vi noe som kalles PBL, eller problembasert læring. Det går ut på at 8 studenter danner en gruppe hvor man løser forskjellige problemer. For hver gang skal man forbrede seg på forrige gangs PBL-oppgave, som gjennomgås i begynnelsen av PBL. På slutten går gruppen igjennom en ny oppgave som man skal lese på til neste gang. Dette er en veldig fin måte å lære på, og man får veldig god kontakt med PBL-gruppa si. Jeg kjenner jeg savner den gamle PBL-gruppa mi nå.


Et par ganger skal du ha noe som kalles histologi. Det vil si at du sitter og titter i et mikroskop og ser på forskjellige celler. I begynnelsen fant jeg det ikke såå interessant, men etter hvert som jeg forsto mer ble faget mer spennende. Du skal lære om de fire forskjellige cellevevene, epitel, bindevev, muskel og nerve. Og du skal klare å gjenkjenne snitt i fra hjerte, lunge og GI-traktus, bein og bruskvev.
 


En gang hver 14. dag er vi utplasert hos en allmennpraktiker. Det vil si at vi er utplasert på et legekontor hvor vi skal ha våre egne pasienter. Vi skal ikke finne ut hva som er galt med dem, men vi skal øve oss på konsultasjon. Altså vi skal lære oss kommunikasjon mellom lege og pasient. Dette er veldig lærerikt, men bittelitt ekkelt i begynnelsen med tanke på at konsultasjonen blir filmet og du skal vurderes av de andre medstudentene dine etterpå.


Den uken du ikke har allmennpraksis har du noe som kalles F-lab, eller ferdighetslab. Der lærer man og mye spennende. Det første halvåret øver vi oss på kommunikasjon, mens over jul får vi lære oss undersøkelser. Husker jeg var så stolt etter jeg hadde lært min første undersøkelse. Da fikk jeg følelsen av at jeg var litt doktor, og ikke bare student. De forskjellige undersøkelsene vi lærer er hjerte, lunge, abdomen, perifer sirkulasjon, skulder, hofte, kne, rygg og blodtrykkundersøkelse. Min favoritt er hjerteundersøkelsen.


Etter jul skal man ha noe som kalles disseksjon. Man har kanskje dissekert en fisk på ungdomskolen, men her tar man nivået opp et par hakk. Vi skal nemlig dissekere mennesker. Det jeg kan si er at disseksjon er et veldig interessant fag. Begynner du på medisin i Trondheim har du i alle fall noe spennende og lærerikt å se fram til! En kjempegod måte å lære om kroppens anatomi og funksjon på!


Etter et helt år med mye lærdom skal dine kunnskaper til slutt testes. Medisineksamen i Trondheim består av en skriftlig- og en muntligeksamen. Begge befinner seg i slutten av vårsemesteret. Den skriftlige eksamen deles i to. 120 flervalgsoppgaver (teller 60%) og 4 essayoppgaver (teller 40%). Det er lurt å gå igjennom tidligere gitte eksamener, da får du en god forståelse om hvordan eksamen kommer til å bli. Den muntlige eksamen består av tre stasjoner. På den ene stasjonen får du en undersøkelse av 8 mulige. På den andre stasjonen kan du enten få et histologisnitt eller en anatomioppgave. På den siste stasjonen får du en overraskelsespost. Da kan du få spørsmål om alt mulig rart, jeg fikk for eksempel spørsmål om proteinsyntesen i ei celle.

Jeg er i alle fall kjempeglad for at jeg kom inn på medisin i Trondheim. Det er et kjempespennende studie hvor du lærer mye.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på! : )

Hva studerer du? Eller hva har du lyst til å studere?

Hurra for deg som fyller ditt år!

I dag fyller Annettesøt 20 år! Gratulerer så masse med dagen vennen! Ønsker deg alt godt på den store dagen. Skulle ønske jeg kunne vært der sammen med deg. Siden det er ganske vanskelig, med tanke på hvor mange mil det er i mellom oss, så har jeg laget en liten gratulasjonsfilm til deg. Da blir det nesten som jeg er der på ordentlig! Må bare si at det var ikke så enkelt å komme på alt jeg ville si når jeg filmet, så snakkingen ble ganske hakkete, hehe.

Uansett, denne er til deg søta:

Gratulerer med dagen til Annette!

<3

 

Guess it

I dag var det på tide å vende hjemover mot San Fran. Var godt å komme hjem til den store senga mi og netflix med Veronica Mars. Vi hadde et par stopp på veien hjem. Første stopp var klippene i Santa Cruz. Det var rett og slett et syn for øyet.

Bildet tatt av Oda.

Neste stopp var shopping på Premium outlets i Gilroy. Med tanke på hvor mange timer vi brukte der, fikk jeg ikke med meg så mye hjem. Følte ikke det de hadde der var helt min stil. Fikk kjøpt meg en nydelig Guess veske og tilhørende pengebok, pluss yndlingsparfymen min for en billig penge. I løpet av uken skal vi på shopping i San Fran igjen. Da ser jeg for meg at jeg blir noen kroner fattigere på kontoen.

I morgen skal vi begynne filmingen til truth or dare. Det skal bli interessant. Ser for meg at både jeg og Oda kommer til å synke i jorda av flauhet.

Hva syns du om Guess?
Hva er din yndlingsparfyme?

Photo shoot på stranda

I dag har vi bare ligget og sløvet på stranda, men med tanke på at det var nærmere 40 varmegrader (hihi, jeg skal ikke klage) måtte vi avkjøle oss litt i stillehavet (som igjen var iskaldt!). Siden jeg er helt: ta bilde, ta bilde, taa bilde, så var pappa snill og tok bilder av oss.

Ah, livet er herlig med 40 varmegrader og iskaldt vann.

Siden vi brukte 183$ på middag i går, tenkte vi at vi skulle spise litt billigere i dag bestilte oss take away fra Mc Donald’s. Da kostet middagen for 4 personer bare 18$, haha forskjell!

Nå skal jeg legge meg å sove litt, i morgen står shopping på planen og da er det viktig å være uthvilt!

Hva syns du om bildene?

Santa Cruz baby

I helgen tenkte vi å legge ut  på en lite eventyr. Vi pakket en rosa koffert og kjørte av sted langs kysten av California. Destination, Santa Cruz. Først vil jeg bare si at kysten av California er n y d e l i g, og helt klart verdt kjøreturen. Her er det lyse sandstrender og blått hav så langt øye kan se.

Bilde tatt av Oda

Bilde tatt av Oda

I selve Santa Cruz får jeg skikkelig sydenfølelse, med strender, sol og masse båter. Vi kom fram ganske sent i kveld så det eneste vi har gjort er å spise middag. Restauranten lå likeved stranda, så da måtte man så klart ta noen bilder.

I morgen er det meldt sol, så da skal jeg ta på meg strandklærne å få litt sand i mellom tærne. Blir herlig!

Hva skal dere i dag?

Music for my ear

Jeg hører vel så og si på musikk hele dagen lang. Å høre på musikk når man er på roadtrip er det beste jeg vet. Sitte i baksetet av bilen med iPoden plugget inn å titte ut av vinduet og bare la tankene vandre fritt, love it! Det blir bonuspoeng hvis det er mørkt ute. Ellers må jeg høre på musikk når jeg er ute og trener. Da føler jeg meg som dronning av veien der jeg går og vrikker på hoftene.

Sangene jeg hører mest på for tiden får dere her:

You make me wanna die – The Pretty Reckless

Your Love’s A Drug – Leighton Meester

Mine – Taylor Swift

David Guetta & Niles Mason – All She Wanna Do Is Dance

Secrets – One Republic

Drummer boy – Debi Nova

Getting Over You – David Guetta & Chris Willis ft Fergie

Hurricane – Rebound

Den siste sangen er La Manga gladsangen min. Annette spilte den en gang vi hadde vors, og jeg ble “betatt” med en gang. Selv om sangen er litt spesiell gjør den meg glad! 😀 Spilte den så mange ganger i LM at Annettesøta ble gal til slutt. Hehe, good times!

Hører du på noen av sangene?
Når liker du best å høre på musikk?

Siden sist så har jeg..

Kjøpt meg Redken produkter til en billig penge. Måtte bare betale 130 kroner for Blonde Glam Shampoo og balsam. (I Norge ville jeg brukt omtrent 500,-) I tillegg til dette, fikk jeg med et gratis Redken fleecepledd. You gotta love America.

Vært med Odis på “foreldremøte” på Albany high school, og hele to lærere trodde jeg var moren hennes!! You gotta hate teachers! Er i alle fall en HOT-mama da ; )

Spilt enda mer på gitaren, og fått små sår på fingertuppene mine. Er bestandig så stolt når jeg treffer en ren tone. Gleder meg til den dagen jeg klarer å spille en sang.

Blitt “sjekka opp” av en gammel, ekkel, stygg mann da jeg var på matbutikken. Det verste var at han jobbet der, han var en simpel sette-inn-varer-i-hyllene-fyr, han var full av rynker og han hadde hår som så ut som det var dyppet i kebabfett. Blir kvalm bare jeg tenker på det!

Gammel mann: Hey, what’s you’re name beautiful?

Me: later som jeg ikke hørte han, og leter videre etter appelsinjuicen.

Gammel mann: Do you think I can get your phone number?

Me: Why on earth should you need that?

Gammel mann: I just thought I could call you sometime and maybe we could get together and see a movie or something?

Me: holder på å dø inne i meg, og forteller han at han kan dra dit pepperen gror!

Det jeg ikke skjønner er hvordan i all verden han trodde at han hadde sjangs. Han var gamlere enn pappaen min, han jobbet på en matbutikk og han var rett og slett stygg.

Dette var en liten oppsummering om hva som har skjedd de siste 24 timene. Gleder meg til i morgen, for da skal vi på en liten ferietur. Så da krysser vi alle fingre og tær for at det kommer bort en kjekk gutt og sjekker meg opp!

Hva har dere gjort i dag?

Truth or dare, the hard way.

Hanna and Oda here, your one and only source to our life’s as you don’t know it. Its time for truth or dare, the hard way.

Are you interested in finding out our deepest secrets, or do you just want us to do something stupid? Do you have a question you’re just dying to ask? Then play this game with us. My sister and I are going to have a competition to find out who’s the bravest one. The one of us who complete most dares and answer most question truthfully, win. The whole thing will be videotaped and posted here.

So give us a dare or ask us a question!

xoxo

Edit: syns du det er vanskelig å komme på noen utfordringer, trykk her for tips! 🙂

Her en innlegget oversatt til norsk, for de som vil lese det.

Det er tid for nødt eller sannhet. Er du interessert i å finne ut våre dypeste hemmeligheter, eller vil du bare se at vi gjør dumme ting? Har du et spørsmål du dør etter å spørre om? Så spill dette spillet med oss. Jeg og min søster skal ha en konkurranse for å finne ut hvem av oss som er den modigste. Den som gjennomfører mest ‘nødt’ og svarer ærligst på flest ‘sannheter’ vinner. Alt blir filmet og lagt ut på bloggen.

Hadde vært kult om dere ga oss en skikkelig utfordring! 🙂

Dagens outfit

.. er striper og stjerner på min søte bikini. Dere skjønner, her er det sol, sol og atter sol. Så nå skal jeg ta med meg gitaren å legge meg ut i sola for å jobbe videre på brunfargen og gitarspillinga. Jeg kan opptadere dere med at jeg klarer å spille en ren G. Det er altså noen grep igjen før jeg klarer å spille en hel sang. Må forresten nevne at jeg føler meg utrolig kul i pappas hettegenser, er dere ikke enig?

Hvordan er været hos dere?

The ultimate push up bra

Jeg er veldig kresen når det kommer til undertøyet jeg har på meg, og det er sjelden jeg blir fornøyd med BHer. I det siste har jeg brukt BHer fra Change, men siden vi ikke har Change i Statene må jeg ty til noe annet. Kanskje ikke så overraskende at jeg dro på Victoria’s Secret for å finne en ny yndling, og heldig som jeg er fant jeg nettopp dette også. Fant den ultimate push up BHen. Har aldri hatt på meg en BH som har gitt puppene mine så mye justice. Den rett og slett løfter de opp! Vil absolutt anbefale denne BHen til alle push-up-in-my-heart jenter der ute.

BHen heter miraculous push up bra, og du finner den her.

Jeg kjøpte en i fargen snø leopard, og er meget fornøyd. Kjenner jeg meg selv rett er det ikke lenge til jeg kjøper en til. Var utrolig mange farger å velge mellom.

Handler du på Victoria’s Secret?