Sponset innlegg – HIV-medisiner redder liv!

Visste dere at hvis man har ubeskyttet sex som HIV-positiv, så bryter man faktisk den norske loven? Det er forbudt for HIV-positive personer å ha ubeskyttet sex med andre personer (til og med partneren sin) og det er en straffbar handling. Jeg visste i alle fall ikke dette før vi hadde forelesning om HIV på skolen i dag. Lærte vel egentlig en god del nytt som for eksempel at på midten av 90-tallet så fikk man en ny måte å behandle HIV-positive pasienter på slik at dødeligheten for HIV gikk drastisk ned! Nå er HIV mer sett på som en kronisk sykdom, enn en dødelig sykdom. Og i dag har vi så effektive HIV-medikamenter som klarer å holde sykdommen i sjakk og HIV blir dermed en sykdom som pasienten lever med og IKKE dør av. 

Til tross for dette så vil nok de fleste i samfunnet forbinde HIV med noe skummelt, dødelig og kanskje til og med en skammelig sykdom. Det er tabu og snakke om sykdommen og de fleste av oss ville nok blitt litt redde hvis man måtte ta en HIV-positiv person i hånden eller gi en klem. Dette er forresten helt ufarlig og de vanligste smittemåtene for HIV er via samleie, blodsmitte og fra mor til barn under fødsel. HIV-viruset smitter lettere ved anal sex enn ved vaginal sex. Dette på grunn av slimhinnen i rektum er mer sårbar for å danne små sprekker slik at viruset får en inngangsportal. 

Andre smitteveier er gjennom blod og blodsøl. Men risikoen for smitte her er fakisk ekstrem liten. Hvis man stikker seg på en sprøyte som har vært i kontakt med blod fra en HIV-positiv pasient så er det bare 0,3 % sjanse for at du blir smittet med HIV-viruset. Man vil samtidig gi profylaktisk behandling i 4 uker som reduserer risikoen til 0,1%. Men det er viktig å være klar over at HIV er en alvorlig sykdom og man vil gjøre det man kan for å unngå at andre personer blir smittet og må stå på en livslang behandling for å holde viruset i sjakk. Det HIV-virsuet gjør er å infisere T-cellene dine som er en del av immunforsvaret ditt. Først vil man få en akutt infeksjon og deretter kan viruset ligge latent i mange år. Nivået av T-celler blir gradvis svekket og til slutt vil immunforsvaret bli så redusert at enkle infeksjoner kan ende med et alvorlig forløp.

En tredje siste smittevei er at en HIV-positiv mor kan smitte barnet sitt gjennom fødselen. Smitten skjer vanligvis ikke intrauterint (altså når barnet ligger inne i livmor), men perinatalt under fødselen når barnet skal igjennom fødselskanalen. Det er også økt risiko gjennom amming, og mor bør helst unngå dette. Når jeg var på føden i høst lærte jeg litt om dette og viktigheten med å gi mor antivirale medikamenter under svangerskapet og selve fødselen for å forhindre at barnet blir smittet. Slik som de nevner i videoen under så var HIV-smitte fra mor til barn et stort problem i U-land for noen år tilbake. Nå er det derimot et bedre helsesystem der mor får gratis HIV-behandling under svangerskapet for å hindre at barnet skal bli smittet. Dette fører til at barnet kan leve opp og ha en bedre framtid i vente. Noe som er et veldig stort framskritt innenfor HIV-problematikken!

// Innlegget er sponset av Norad.

Jeg syns det er viktig å sette litt fokus på HIV og faktisk spre budsakepet om at HIV-positive personer har mye bedre muligheter og nå på grunn av effektiv og god behandling. Og at det faktisk er et system som hindrer at barn av HIV-positive mødre har en mulighet til å leve et liv uten å være HIV-positiv.

Hva tenker dere om dette?

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg