Svar på spørsmålsrunden – medisinstudiet!

Ja, i dag er det akkuratt 3 måneder siden jeg postet på bloggen at jeg skulle svare på spørsmål angående medisinstudiet, så nå er det vel på tide å få gjort noe med dette. Har hatt det hengende over skuldrene mine i lang nok tid nå. Hehe, ikke bra. Så nå skal jeg ta meg en pause fra denne eksamenslesningen en liten stund og besvare ferdig spørsmålene. Legger ut svarene i to-tre runder, så det ikke blir alt for mye tekst. B to the way, eksamenslesing er så kjedelig/slitsomt at jeg snart tror jeg knekker sammen. Jeg trenger virkelig et friskt pust og en liten (les stor) pause fra den leseboblen jeg lever i nå. Dagen består virkelig av eat, sleep, read – repeat – og virkelig ingenting annet. Ja, ja. Jeg må nå igjennom det uansett om jeg vil eller ikke.


Det beste med å studere medisin i Trondheim. Det er et litt tricky question. Det er mye bra og jeg husker når jeg begynte medisin så var jeg så imponert av alt. Nå derimot er det en del ting som irriterer meg. For eksempel så var det en periode i høst (eller når det var) at foreleser ikke møtte opp og man brukte unødvendig tid på å vente. Studieseksjonen er litt opp og ned og det er mye tull og fram og tilbake. Frister blir ikke holdt og så videre. En siste ting som jeg ikke liker ved medisinstudiet i Trondheim så er det eksamene vi har. For oss er det slik at vi har en stor eksamen med alt vi har lært fra August til Mai (to semestre). Det er en del og det er helt umulig og få oversikt over alt. Det er mye stress, tårer og redsel når det kommer til eksamen og alt er avhengig av denne ene dagen. Da skulle jeg mye heller ha hatt mange mindre eksamener, istedet for en stor. Slik at det går an å organisere seg litt bedre.

Uansett, tenkte jeg skulle begynne å fortelle hva jeg syns er dårlig med medisinstudiet i Trondheim, før jeg fokuserer på det som er bra. For det er en god del som er bra også! Jeg syns jeg har lært mye i løpet av de fire årene jeg har gått her og jeg har fått møtt mange spennende og interessante pasienter når jeg har vært på uketjeneste på de ulike avdelingene rundt omkring på St. Olav. De fleste forelesere er engasjerte og vil lære bort kunnskapen sin og man får prøvd seg en del i praksis som og ta blodprøver av hverandre, ta opp full anamnese av pasient, skrive en journal, undersøke nyfødte, gjøre flere gynekologiske undersøkelser, være med på fødsel og mye mer spennende! Så om du velger å begynne i Trondheim så tror jeg nok du kommer til å bli fornøyd. Men man må forbrede seg psykisk på at det kommer til å bli mye jobbing, lesing og eksamensstress. Men det er nok verdt det helt til slutt.

Jeg hadde selv matte, kjemi, fysikk og biologi på vg2 og når jeg gikk vg3 valgte jeg bort fysikken. Dette fordi jeg aldri har vært noe spesielt interessert i fysikk og jeg trengte ikke mer enn ett år med fysikk for å komme inn på medisin. Jeg vil anbefale og fortsette med biologi (du lærer mye relevant som man kommer til å ha første året på medisin), men ellers så må det være opp til deg hva du selv føler du liker best å lese om.

Videre spør du om det er mange på medisin som velger å ta et år fri før man begynner på studiet (folkehøgskole, militære, friår og så videre) og det tror jeg det er en del som gjør. Jeg har ikke noe statistikk, men en god del av dem jeg har snakket med har hatt et pause år før de begynte. Mange begynte også rett på og noen har brukt et år eller tre på og ta opp fag for å komme inn. Aldersforskjellen i klassen er ganske jevnt fordelt fra ung til litt mindre ung. Hehe!

Siden jeg var liten har jeg hatt en liten medisin-spire i meg. Jeg ryddet nettopp ut av rommet mitt og der fant jeg en morsom bok jeg hadde laget som liten. boken inneholdt journaler jeg hadde skrevet angående pasientene jeg hadde hatt på kontoret. Jeg var type 12 år, så hvordan jeg hadde fått med meg at man skulle skrive små journaler etter hver legetime, vet jeg ikke. Men jeg må ha fanget det opp må jobb til mamma og pappa.

” Kurt Briskeby – 18 år. Pris: 155 kroner. Jeg sjekket fingeren, smurte inn bedøvelse og tok på bandasje. Kommer tilbake senere (13/7). Hanna Vaage”

Haha, seriøst. Jeg dør. Den boken er fullt med sånne rare små prosedyrer jeg liksom hadde gjennomført. Uansett, jeg tror jeg har hatt det i meg siden jeg var liten. Så valget var egentlig ikke så vanskelig når jeg skulle begynne å søke skole.


// Hehe, jeg måtte jo bare studere medisin. Det lyser jo doktor på lang vei!

Jeg har ikke bestemt meg helt enda for hva jeg har lyst til å spesialisere meg som. Jeg tror nok ikke jeg kommer til å være 100% sikker før etter turnus, og hvor det er ledig jobb er nok av stor betydning. Men etter vi har vært på hudavdelingen i 3 uker nå, så må jeg innrømme at jeg har likt meg veldig godt der. Så jeg ser ikke bort i fra at jeg kommer til å bli dermatologi. Men hvem vet, det får tiden vise.

En typisk hverdag. Det varierer litt i forhold til om det er eksamensperiode eller ikke. Min typiske hverdag nå er å stå opp, lese, spise, lese og så legge meg. Jeg leser virkelig fra morgen til kveld (med noen få avbrekk selvfølgelig). Mens den typiske hverdag i høst, når eksamen var 6 måneder unna er nok litt annerledes. Jeg går på alle forelesninger (de eneste gangene jeg ikke har vært på forelesning i år er hvis jeg har vært ute og reist til Stavanger eller Aberdeen – litt fri må man jo ha). I høst hadde vi som regel skole fra 0815 til 1600 så da dro jeg som regel rett hjem og slappet av. Var bestandig så sliten i hodet etter en lang dag med konsentrasjon, så jeg trengte en liten pause. Deretter ble Macen åpnet på kvelden og jeg måtte lese/skrive notater/forbrede meg på uketjeneste. 

Jeg tror nok ikke jeg har klisterhjerne – jeg må nok pugge en del! Men som regel bruke det å sitte etter at jeg har godt gjennom det nøye. Prøver på en måte å lære meg det slik at jeg forstår det, i stedet for å pugge et tall som jeg bare glemmer neste dag uansett. Det føler jeg er trikset mitt til å klare å huske på alt. Og hvis jeg ikke forstår det jeg leser om er Google og mamma min beste venn! 


// Jeg som har gått løs på ryggen til pappa – plastret i alle fall godt!

Tror jeg gir meg her. Er allerede blitt alt for langt. Resten kommer neste gang jeg trenger en pause fra eksamenslesingen. Hvis det er nye spørsmål, er det bare å skrive dem under innlegget her. Lykke til, til alle dere andre som også leser til eksamen!

9 kommentarer
    1. Utrolig inspirerende å lese bloggen din! 🙂
      Hvordan var overgangen fra vgs til medisinstudiet med tanke på matematikk og kjemi, jobber dere mye med disse fagene?:-)

    2. Hei
      dette er litt off topic men eg må spørre deg om LA og Las Vegas.
      Eg reiser dit i sommer i tre uker, ser du har vært der. blir 2 uker i LA og 1 i vegas. Eg lurer på en del ting eg håpte eg kunne spørre deg om 🙂
      1. Trengte ikke dere bil når dere var der? Alle sier vi må ha det men er det ikke offentlig transport og taxi man kan ta? skal leie bil til vegas.
      2. Shopping. hvor er det best shopping?? ikke type dyre butikker men butikker med fine klær til en ok peng 🙂
      3. Har du noen bra utesteder å anbefale?
      4. Noe annet man bare MÅ få med seg? 🙂

    3. Hei!
      – Er det slik at fagbøkene og forelesningene foregår på engelsk?
      – Vet du om medisinstudiet på universitetet i Oslo har en annen eksamensform enn NTNU? i så fall hvordan? 🙂 Er det slik at man har flere eksamener?
      – Må man være flink i matte? jeg går foreløpig i vg 2 og har S1. (skal også ha S2).
      – Hvilke egenskaper bør man ha i medisinstudiet? Være flink til å lese, pugge og ta notater? Være godt forberedt til forelesningen, og ta notater under forelesninger? er det vanlig med kollekgruppe?
      Hilsen en som har deg som inspirasjon :))

    4. Victoria: Heisann! Litt sent svar, men håper du leser det alikevel!

      – I Trondheim er forelesningene på norsk (av og til skandinavisk). Vi har et semester som foregår på engelsk (i fjerdeklasse). Du velger selv hvilke fagbøker du vil kjøpe og kan da velge og kjøpe blant norske, skandinaviske og engelske bøker 🙂

      – I Oslo har man en eksamen til jul og en eksamen til sommeren. I Trondheim har vi bare en stor eksamen til sommeren hvor man testes i alt man har lært i løpet av året!

      – Man bruker ikke så mye matematikk på medisinstudiet. I alle fall ikke som jeg kan huske. Man kan bruke litt enkel pluss, minus, gange, deling og så videre. Men ikke noe veldig avanserte greier 🙂

      – Det er selvfølgelig en fordel å være flink til å lese, pugge og ta notater. Selv har jeg ofte ikke tid til å forberede meg så masse til forelesningene, men føler jeg får et stort utbytte alikevel. Det viktigste er å møte opp og følge med. Jeg bruker å ta en del notater under forelesningene, av og til kanskje litt for mange. Ellers er det viktig å ha medmenneskelighet, bry seg om andre og klare å jobbe tverrfaglig.

      Aw, stor klem til deg 🙂

    5. Anonym: Overgangen fra vgs til medisinstudiet gikk faktisk overraskende greit. Man begynner rolig med ikke alt for mange forelesninger. Dessuten har man en forelesning om overgangen fra vgs til universitet som kan være til hjelp. I forhold til kjemi og matte så trengte man ikke veldig store bakgrunnskunnskaper. Man bruker mer kjemi enn matematikk da. Men nå er det 5 år siden jeg gikk i førsteklasse medisin, så husker nesten ikke hva vi hadde om i biokjemi! Uansett, tror overgangen kommer til å gå kjempefint 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg